Yeni örümcek türleri keşfedildi!

Antalya’da yapılan önemli bir araştırma sonucunda, Kıbrıs Yaban Hayatı Araştırma Enstitüsü’nde çalışan Omurgasız Hayvanlar Uzmanı Kadir Boğaç Kunt, Antalya’da 8 yeni örümcek türü keşfetti. Bu keşif, özellikle Türkiye’nin ve Akdeniz havzasının örümcek faunası üzerine önemli bir katkı sağlamaktadır. 

Kadir Boğaç Kunt’un Eskişehir Teknik Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nde yaptığı uzmanlık tezi kapsamında gerçekleştirilen araştırmada, toplamda 879 Harpactein örümcek örneği incelenmiş. Bu örnekler, 2009-2017 yılları arasında Antalya’da 79 farklı istasyondan toplanmıştır. Yapılan çalışmada keşfedilen 8 yeni örümcek türü, Zootaxa dergisinde yayımlanarak dünya literatürüne girmiş. 

Keşfedilen örümcek türlerinden 3’ü Dasumia, 5’i ise Harpactea cinsine aittir. Bu türlerin Antalya genelinde farklı bölgelerde dağılım gösterdiği belirtilmiştir. Örneğin, Dasumia antalyaensis Finike civarında, Dasumia capacii Kemer’de, Dasumia yagmuri Kumluca’da, Harpactea bilecenoglui Alanya’da, Harpactea elverici Alanya ve Gazipaşa’da, Harpactea bilgenur Elmalı ve Kaş’ta, Harpactea kankilicorum Kemer’de, Harpactea yanardagi Döşemealtı ilçelerinde keşfedilmiştir. 

Bunların tamamının endemik ve dağılımlarının oldukça sınırlı olduğu vurgulanmıştır. Bu örümcek türleri, özellikle Antalya’nın eşsiz doğal yapısı içinde öne çıkan unsurlar arasında yer alıyor. Kadir Boğaç Kunt, Antalya’nın jeomorfolojisinin zenginliği, dağları, derin vadileri, mağaraları ve düdenleri ile benzersiz bir doğaya sahip olduğunu belirtmiştir. 

Örümceklerin zehirli olup olmadığına dair önemli bir soruya da değinen Kunt, keşfedilen yeni türlerin zehir bezine sahip olmalarına rağmen, insanlar için tıbbi bir risk oluşturacak kadar güçlü zehir taşımadıklarını ifade etmiştir. Genel olarak örümceklerin dünya genelinde 52 bin türden oluştuğunu ve sadece bir familya haricinde tamamının zehir bezine sahip olduğunu belirtmiştir. Ancak bu zehirlerin insanlar için tıbbi bir sorun oluşturacak kadar güçlü olmadığını vurgulamıştır. 

Son olarak, Harpactea örümceklerin ekosistemdeki rolüne değinen Kunt, bu türlerin genel olarak serbest dolaşan, gündüzleri istirahat ağlarında geçiren ve geceleri avlanan türler olduğunu açıklamıştır. Bu örümceklerin sıcak ve nemli ortamları tercih ettiğini belirten Kunt, örümceklerin karasal habitatlarda önemli bir rol oynadığını ve yılda 400-800 milyon ton böceği avladığını ifade etmiştir. Ayrıca, yeni keşfedilen Harpactea örümceklerin toprak faunasının birer elemanı olduğu ve karasal ekosistemlerde toprak oluşumunu düzenledikleri vurgulanmıştır. 

ÖNEMLİ

Ford Otomotiv Bedelsiz Sermaye Artırımı Kararı

Ford Otomotiv, 15 Ocak 2025'te Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı duyuruda, bedelsiz sermaye artırımı kararı aldığını açıkladı.

Moğolistan Cumhurbaşkanı Türkiye’yi Ziyaret Edecek

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Moğolistan Cumhurbaşkanı Ukhnaa Khurelsukh'un, 15-19 Ocak'ta Türkiye'ye resmi bir ziyaret yapacağını açıkladı. Ziyaret, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın davetiyle gerçekleşecek.

Daha Fazlası!