DAVADA ARA KARAR AÇIKLANDI
İstanbul’da bebekleri anlaşmalı hastanelere sevk ederek haksız kazanç sağlayan ve ihmali davranışlarla ölümlerine neden olan ‘Yenidoğan Çetesi’ yöneticisi ve üyeleri hakkında açılan davada mahkeme heyeti ara kararını duyurdu. Mahkeme, tutuklanması talep edilen 10 sanıktan 7’sinin tutuklanmasına karar verdi. Ayrıca duruşma salonunda bulunmayan ve tutuklama kararı verilen 4 kişi hakkında yakalama emri çıkarılmasına da hükmedildi.
HUKUKİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR
Bebekleri anlaşmalı özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk ederek haksız kazanç sağlamak ve ölümlerine sebep olmakla suçlanan sanıkların davasında ara karar alındı. 7 ailenin davaya katılım talebi kabul edildi. Durumları belirsiz olan müştekilerin duruşmaya çağrılması için yazı gönderilmesine karar verildi. 2022-2024 döneminde suçlamaya konu hastanelerde kaç bebek doğduğu, yoğun bakıma alınanların sayısı ve sevk edilenlerin durumu gibi bilgiler soruşturma kapsamına alındı. Aynı zamanda, hastanelerdeki denetim raporlarının mahkemeye gönderilmesine ve tutuklu sanıkların tutukluluklarının devam etmesine karar verildi.
YENİ TUTUKLAMALAR VE GÖZALTILAR
Ara kararda, tutuksuz yargılanan 7 kişi hakkında tutuklama kararı verildi. Mahkemede hazır bulunmayan 4 kişi için yakalama kararı çıkartıldı. Polis, duruşma salonunda bulunan 3 sanığı kelepçe takarak salondan çıkardı. Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “nitelikli dolandırıcılık”, “rüşvet”, “kasten öldürmenin ihmali davranış ile işlenmesi” ve “resmi belgede sahtecilik” suçlarından yürütülen soruşturma çerçevesinde, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonla 14 şüpheli gözaltına alındı.
ÖRGÜTSEL YAPILANMA HAKKINDAKİ DETAYLAR
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 1399 sayfalık iddianamede, sanık doktor Fırat Sarı’nın başında bulunduğu suç örgütünün yönetimini sanık doktor İlker Gönen ile 112 Acil Çağrı Merkezi ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir’in üstlendiği belirtiliyor. İddianamede, suç örgütünün esas amacının devraldıkları yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin 112 sevk sistemini devre dışı bırakmak, doluluğu sağlamak ve SGK’dan maksimum ödeme almak olduğu vurgulanıyor.
Ayrıca, bebek hastaların durumlarının olduğundan daha ağır gösterilmesi, daha uzun süre yatışlarının sağlanarak SGK’den yüksek ücret tahsil edilmesi ve bazı hasta yakınlarından fazla para alınması gibi eylemlerin detayları da iddianamede yer alıyor. Bebeklerin uygun sağlık hizmeti alacağı hastanelere sevk edilmesi yerine, şüphelilerin kâr açısından avantajlı görünen hastanelere yatırıldığı ifade ediliyor. Asıl amacın bebeklerin sağlık durumunun iyileştirilmesi değil, maddi kazanç elde edilmesi olduğu belirtiliyor.