İSTANBUL’DA YENİDOĞAN ÇETESİ DAVASI
İstanbul’da yürütülen 22’si tutuklu olmak üzere toplam 47 sanığın yargılandığı Yenidoğan Çetesi davasında mahkeme, ara kararını açıkladı. Tutuklama talebiyle yargılanan 10 sanıktan 7’sinin tutuklanmasına karar verildi. Bu sanıklar arasında Murat Mantus, Mehmet Gurul, Serenay Şenkalaycı, Ali Aksu, Ali Dirik, Hatice Kırım ve Şeyhmus Çelik bulunuyor. Mahkemeye gelmeyen ve tutuklama kararları verilen 4 kişi içinse yakalama emri çıkarıldı.
YENİ OPERASYON GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “nitelikli dolandırıcılık”, “rüşvet”, “kasten öldürmenin ihmali davranış ile işlenmesi” ve “resmi belgede sahtecilik” suçları kapsamındaki soruşturma çerçevesinde, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri yeni bir operasyon düzenledi.
14 ŞÜPHELİ GÖZALTINA ALINDI
Organize suç örgütü lideri olduğu iddia edilen doktor Fırat Sarı ile birlikte hareket eden 16 şüpheli belirlenmişti. Bugün gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonda, aralarında 5 doktor, 3 hemşire, 5 sağlık çalışanı ve bir sivilin yer aldığı 14 şüpheli gözaltına alındı. İki kişi hakkında ise firari oldukları bilgisinin alındığı öğrenildi. Firari sanıklardan birinin, tutuksuz yargılanan hemşire Serenay Şenkalaycı olduğu bildirilirken, diğer firari sanık kadın doğum doktoru Songül Kaloğlu’nun İngiltere’de bulunduğu öğrenildi.
MÜFETTİŞ RAPORLARI İNCELENDİ
Bugünkü operasyonda gözaltına alınan kişilerin bebek ölümlerinde ihmali olduğu ve suç eyleminde yer alıp almadıklarına dair Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan müfettiş raporları dikkat çekti. 28 Eylül 2024 ve 11 Kasım 2024 tarihli raporlara göre, SGK Başkanlığı tarafından özel hastanelere tedavi gören bebek hastalara günlük 8 bin lira ödeme yapıldığı belirlendi. Hastane görevlilerinin iyileşen ve taburcu edilmesi gereken bebekleri hastanelerde tutarak para kazanma çabası içinde olduğu ortaya çıktı.
Hastanelerdeki yoğun bakım ünitelerinde zorunlu doktor personelinin bulunmadığı, yalnızca resmi kayıtlarda görevli olarak gösterildiği, ayrıca bebeklerin durumu kötüleştiğinde doktorların hastaneye gitmediği tespit edildi. Hemşirelerin acil durumlarda birbirlerine telefonla müdahale talimatı verdikleri ve hasta yakınlarının doktorla görüşmek istemesi durumunda hemşirelerin kendilerini doktor olarak tanıttıkları da belirlendi. Ayrıca, yoğun bakım ünitelerinde yatan bebeklerin günlük epikriz raporlarının gerçeğe aykırı olarak düzenlendiği ortaya çıktı.