YENİDÜNYA MEYVESİ TANITIMI YAPILDI
Alanya Üniversitesi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, bölgenin coğrafi işaretli ürünü olan yenidünya meyvesi ile yapılan ‘yenidünya kebabı’ tanıtılıyor. Alanya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tarafından üniversite binasının yemekhanesinde düzenlenen etkinlikte, Antalya bölgesinde yoğun olarak yetiştirilen ve ‘Alanya yenidünyası’ adıyla coğrafi işaret almış meyve ile hazırlanan kebap ön plana çıkıyor. Etkinliğe, Alanya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turan Sağer, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Durdu Öner, üniversite akademisyenleri ve gastronomi bölümü öğrencileri katılıyor.
KEBAP ÜZERİNE AÇIKLAMALAR YAPILDI
Etkinlikte bir konuşma yapan Prof. Dr. Mehmet Durdu Öner, yenidünya kebabının bölge mutfağında daha fazla yer bulması gerektiğini dile getiriyor. Kebap yapımının öğrencilere uygulamalı olarak anlatıldığını ifade eden Öner, “Öğrencilerimize yenidünya kebabının yapımını öğretiyoruz. Yemeğin Alanya’da tanıtılması, restoran menülerine girmesi lazım. Çok değişik bir kebap türü.” dedi. Yenidünya meyvesinin Alanya’da yaygın olarak yetiştirildiğine dikkat çeken Öner, ancak yeterince değerlendirilemediğini vurguluyor. Öner, “Antalya yöresi Türkiye’deki muşmula üretiminin yarısını karşılıyor ama çok az kullanılıyor. Dolayısıyla bu ürünü değerlendirmek lazım.” şeklinde konuşuyor.
ZENGİN LEZZETİ VE SAĞLIK FAYDALARI
Prof. Dr. Öner, yenidünya kebabının lezzetinin dikkat çekici olduğuna da değiniyor. “Pek çok kişiyle konuştuğumuzda yenidünya kebabını tadan kişi sayısı çok az. Tattıkları zaman da herkes beğeniyor. Onun için bu ürün restoranlarımıza girerse yabancıların damak zevkine de uygun bir ürün.” diyor. Yenidünya kebabının ekşi ve tatlı tadının, yabancıların damak zevkine hitap ettiğini ifade eden Öner, ayrıca sağlıklı bir ürün olduğunu, pek çok vitamin ve yüksek lif içerdiğini bildiriyor. Öner, “Bu ürünü değerlendirmek lazım. Bunun için siz basın mensuplarına büyük görev düşüyor.” diyerek, bu ürünün Alanya’da daha çok tüketilmesi gerektiğini dile getiriyor.