Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, MÜSİAD Dijital Sektör Kurulu tarafından gerçekleştirilen “Siber Güç Türkiye 24″ zirvesinin kapanış törenine katıldı. Uraloğlu, “Siber güvenlik noktasında en önem verdiğimiz hususu da yazılımdan cihaz üretimine yerlilik ve millilik oluşturuyor. Bu noktada gururla altını çizmek istiyorum ki; tamamen yerli ve milli olarak geliştirdiğimiz; Avcı, Azad, Kasırga, ve Kule adlı yapay zeka uygulamalarımız ile ülkemizin siber güvenliğini sağlıyoruz” dedi. Zirve, MÜSİAD Genel Merkezi’nde yapıldı ve yapay zeka ile siber güvenlik konuları üzerinde duruldu.
DİJİTAL DÖNÜŞÜM VE SİBER GÜVENLİK
Kapanış konuşmasında Uraloğlu, “Teknolojik gelişmenin ve dijital dönüşümün hızla ilerlediği bir dünyada, hayatımızın birçok alanı günden güne değişirken, MÜSİAD Dijital Dönüşüm Sektör Kurulu tarafından gerçekleştirilen bu zirvenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Artık nesnelerin interneti olarak adlandırılan bir yaşam biçimimiz var. İnternet bankacılığı ile para transferleri gerçekleştirirken, faturalarımızı ödüyor ve e-ticaret siteleri üzerinden alışveriş yapıyoruz. Üstelik, siber saldırılar artık sadece büyük şirketlerin veya devletlerin değil, her ölçekteki kuruluşun ve bireylerin karşılaştığı ciddi bir tehdit haline geldi” şeklinde konuştu.
YAPAY ZEKANIN ÖNEMİ
Uraloğlu, gelişen tehditlere karşı güvenlik önlemlerinin önemini vurgulayarak, “Bu noktada karşımıza siber güvenliğin yeni silahı olarak yapay zeka çıkıyor. Yapay zekayı dijital bir beyin olarak düşünebiliriz. Bu dijital beyin, karmaşık verileri çözümleyerek insanlık için yepyeni ufuklar açıyor. Küresel şirketlerin yüzde 83’ü iş stratejilerinde yapay zekayı kullanmanın önemli bir öncelik olduğunu düşünüyor. Ayrıca, küresel yapay zeka pazarının büyüklüğünün 638 milyar doların üzerinde olduğu hesaplanıyor. 2034’e kadar yüzde 19,1’lik bir bileşik büyüme oranıyla yapay zeka pazarının 3 trilyon 680 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor” ifadelerini kullandı.
Bakan Uraloğlu, siber güvenliğin önemine de dikkat çekerek, “Yapay zeka siber güvenlik dünyasında yeni bir çağ başlatmıştır. Bakanlığımızın ilişkili kuruluşu Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesindeki Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezimiz (USOM), siber tehditlere karşı etkin bir mücadele yürütüyor. USOM koordinasyonunda görev yapan 7 bin 912 siber güvenlik uzmanı, ülkemizin siber sınırlarını koruma adına işbirliği yapıyor. Tamamen yerli ve milli olarak geliştirdiğimiz ‘Avcı’, ‘Azad’, ‘Kasırga’, ‘Atmaca’ ve ‘Kule’ adlı yapay zeka uygulamalarımızla ülkemizin siber güvenliğini sağlıyoruz” dedi.
ZARARLI BAĞLANTILAR VE ENGELLENEN TEHDİTLER
Uraloğlu, “USOM tarafından bu yıl 109 binin üzerinde zararlı bağlantı tespit ederek, altyapı seviyesinde erişimlerini engelledik. Bu sayede ülke genelinde internet kullanıcıları ve sistemlerine yapılabilecek saldırıları önlemiş olduk” şeklinde konuştu. Ayrıca, Türkiye’nin uluslararası telekomünikasyon birliği tarafından hazırlanan küresel siber güvenlik endeksine göre; Avrupa’da 6’ıncı, dünya genelinde ise 11’inci sırada olduğunu belirtti. Zirvenin sonunda, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı ve MÜSİAD Dijital Dönüşüm Sektör Kurulu Başkanı Taha Çiftçi tarafından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na Türk Bayrağı motifli bir tablo hediye edildi.