YERLİ YAZILIM İLE VERİ ANALİZİ HIZLANIYOR
Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde (OMÜ) bir akademisyen, istatistiksel veri analizi konusunda Türkiye’de ve dünyada eşsiz bir yerli yazılım geliştirdi. Bu yazılım sayesinde hem mezun ettiği öğrenciler için istihdam yaratıldı hem de bir kişinin gereken 10 günde gerçekleştirebileceği analizleri saniyeler içerisinde yapmak mümkün hale geldi. OMÜ Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Naci Murat, OMÜ Teknopark çatısı altında ‘İstabot’ isimli projesi ile istatistiksel veri analizini hızlı ve etkili bir şekilde gerçekleştirebiliyor.
KOSGEB DESTEĞİ İLE GÜNDELİK İHTİYAÇLARA CEVAP VERİYOR
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteği alan akademisyen, projesiyle uzun süren veri analizlerini saniyelerle sınırlı hale getiriyor. Proje hakkında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Naci Murat, “Proje kapsamında kendi mezunlarımıza ve istatistik alanında eğitim almış öğrencilerimize istihdam sağlıyoruz. Çalışan arkadaşlarımız aynı zamanda yüksek lisans eğitimlerine devam ediyor. Bu projede yapay zeka destekli istatistiksel veri analizi yapıyoruz. Bir doktor ya da sağlık çalışanı, verilerini sisteme yükleyerek saniyeler içinde istatistiksel analiz yapabiliyor. Normal şartlarda bir analiz süreci 10 gün alırken, geliştirdiğimiz sistemle bu süre saniyelere iniyor. Sonuçlar hem Türkçe hem de İngilizce sunulabiliyor ve kullanıcılar bu verileri sistem üzerinden indirebiliyor.” dedi.
ZAMAN ISRAFINI ORTADAN KALDIRIYOR
Geliştirilen sistem, yüksek lisans öğrencilerinin farklı ilaç gruplarını denemesi sırasında karşılaştırmalar yapmasına olanak sağlıyor. Türkiye’de 183 bin 743 öğretim elemanı bulunuyor ve her akademisyenin istatistiksel veri analizi için harcadığıminimum süre 1 saat. Bu da toplamda 183 bin 743 saatin analiz süreci olarak hesaplanıyor, yani tüm akademisyenlerin toplamda 21 yılını alıyor. İstabot ile bir analiz süreci ortalama 2 saniyede tamamlanıyor ve toplam harcanan zaman 102 saate düşüyor. Bu da akademisyenlerin zaman israfını minimuma indiriyor. Doç. Dr. Naci Murat, “KOSGEB ve Teknopark’ın sunduğu imkanlarla bilimsel çalışma yapıyor, elde ettiğimiz bilgileri ürüne dönüştürerek ülkemizin ekonomisine katkı sağlıyoruz” diye belirtti.