YARGITAY’IN KARARIYLA İLGİLİ DEĞERLENDİRMELER
Yerlikaya, Yargıtay’ın Abdullah Zeydan’a dair verdiği karar hakkında “Seçilme haklarının bulunmadığı kesinleşti.” açıklamasını yaptı. Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ün görevine geri döneceği yönündeki iddialara da yanıt veren Yerlikaya, “10 yıl üzeri ceza aldı. Bu ceza varken nasıl dönecek?” dedi.
SINIR GÜVENLİĞİ VE SİGORTA DÜZENLEMELERİ
Yerlikaya, sığınmacılar için uygulamaların yanı sıra Meclis’teki arbedeye ve sınır güvenliği konularına dair önemli açıklamalar yaptı. 30 Kasım itibarıyla Türkiye’de 4 milyon 171 bin kayıtlı yabancı bulunduğunu, bunların 2 milyon 938 bininin Suriyeli olduğunu belirtti. Gerçekleştirilen adres tahkikatında 150 bin 327 Suriyeli’nin bulunamadığını söyleyen Yerlikaya, bunun Avrupa’ya geçiş yaptıkları yönünde bir kanaat oluşturduğunu ifade etti.
DÜZENLİ GÖÇ İÇİN YENİ UYGULAMALAR
Yerli ve düzenli yabancı iş gücü arasında eşit kurallar getirileceğini vurgulayan Yerlikaya, “Yabancı bir yerde çalışıyorsa sigortalı çalışacak.” şeklinde açıklamada bulundu. Yabancı çalışanların kayıtsız çalışmalarına izin vermeyeceklerini söyledi. Bu bağlamda, “KADES gibi bir aplikasyon yaptık. Konumlu mesaj gönderecekler sürekli.” ifadesini kullandı.
SINIR AÇIĞINI KAPATMA PLANI
İran sınırındaki 78 kilometrelik açığı kapatmak için 2025 yılında 10 milyar liralık yatırım yapılacağını belirten Yerlikaya, Türkiye’nin göçe hedef ve transit ülke olma durumundan çıkacağını ifade etti. 2016 yılında aylık 4 bin kişi gönüllü olarak geri dönerken, 2024’te bu sayının 11 bin 453 kişiye yükseleceğini aktardı.
HALEP’İN GÜVENLİĞİ VE DÖNÜŞLER
Türkiye’deki Suriyelilerin yüzde 42’sinin, yani 1 milyon 247 bin 432’sinin Halep kökenli olduğunu kaydeden Yerlikaya, böyle bir durumda Halep’in güvenli olması durumunda geri dönüşlerin artacağını dile getirdi. Yerlikaya, “Terör ile demokrasi yan yana duramaz. Biz demokrasi, biz hukuk devletiyiz; hiç kimsenin suç işleme özgürlüğü yok.” diyerek durumu net bir şekilde tanımladı.