ULAŞTIRMA BAKANI URALOĞLU, SARİYER-KİLYOS TÜNELİ’Nİ TANITTI
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli’nin karayollarında tünel açma makinesi TBM’nin ilk kez kullanıldığı bir proje olduğunu belirtti. Bakan Uraloğlu, “Makinamız, İzmir YHT hattı T-1 Tüneli ve Avrasya tünelinden sonra 13,65 metrelik çapı ile Türkiye’deki en büyük 3. TBM’dir. Proje tamamlandığında seyahat süresi 5 dakikaya inecek, yıllık toplam 2,1 milyar lira tasarruf edeceğiz” dedi. Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli TBM Makinası Hizmete Başlatma Töreni’nde yapmış olduğu konuşmada, TBM’in Türkiye’de ilk kez Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda kullanılacağını ifade etti. Uraloğlu, “Türkiye’nin coğrafyası, zengin bir çeşitliliğe sahip olsa da ağırlıklı olarak dağlık arazilerin olması inşaat sektörü için hem bir zorluk hem de yenilikçi çözümlerin geliştirilmesini zorunlu kılan bir durumdur.” diye sözlerine devam etti.
YÜKSEK MALİYETLER VE ZAMAN
Dağlık bölgelerde inşaat yapmanın düz arazilere göre daha maliyetli ve zaman alıcı olduğunu dile getiren Uraloğlu, “Zemin etütlerinin daha detaylı yapılması, patlatma ve kazı işlerinin daha titizlikle yürütülmesi, ayrıca ulaşımın zor olması gibi faktörler, projelerin maliyetini artırmaktadır. Ancak Türkiye’nin büyüyen ekonomisi ve gelişen şehirleşme, bu zorluklara rağmen inşaat faaliyetlerinin devam etmesini gerektirmektedir. Tünellerin TBM yani Tünel Açma Makinaları ile mekanik olarak kazılması yönteminin önemi daha da artmaktadır. TBM, özellikle yerleşim yerlerinde uzun tünellerin kazılmasında kullanılan son derece etkili bir teknolojidir.” açıklamasında bulundu. Uraloğlu, 5 Aralık’ın Dünya Mühendisler Günü olduğunu hatırlatarak, “Ülkemizin yarınlarını şekillendiren tüm meslektaşlarımın mühendisler gününü tekrardan kutluyorum.” ifadelerini kullandı.
MÜHENDİSLİK HARİKALARI
Türkiye coğrafyasının birçok mühendislik harikasına ev sahipliği yaptığını belirten Uraloğlu, “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde AK Parti Hükümetleri döneminde; Marmaray, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi projelerimiz üstün mühendislik teknikleriyle ülkemizin sembol projeleri arasına katıldı. 1915 Çanakkale Köprüsü ise 2 bin 23 metrelik orta açıklığı ile dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü unvanına sahiptir.” şeklinde konuştu. Ayrıca Uraloğlu, Türk mühendislerin eserlerine de dikkat çekerek, “Tutma ve itme sürme çelik ortotropik kutu kesitli olarak Dünya üzerinde yapımı tamamlanan ilk köprü olan Bitlis Çayı Viyadüğü, bizim mühendislerimizin tasarım eseridir.” dedi.
MÜHENDİSLİK İHRACATI
Bakan Uraloğlu, Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattı’nın yapım aşamasından, elektrifikasyon ve sinyalizasyon aşamasına kadar Türk mühendisliğinin eseri olduğunu da vurguladı. Zigana Tüneli ve Pirinkayalar Tüneli gibi projelerde Türk mühendislerinin büyük emeğinin bulunduğunu ifade eden Uraloğlu, “Ülkemizin zorlu coğrafyası, yenilikçi ve büyük projelerle inşaat alanında bizi geliştirdi.” dedi.
YENİ BİR AŞAMA
Bakan Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli’nde TBM kazısını başlatarak yeni bir aşamanın daha atlatıldığını belirtti. “Bu tünel, yalnızca iki noktayı birleştirmekle kalmayacak, aynı zamanda İstanbul’un ve ülkemizin ulaşım ağını güçlendirecek, ekonomik gelişmeye katkı sağlayacak ve vatandaşlarımızın yaşam kalitesini artıracaktır.” ifadeleriyle projenin önemini vurguladı. Uraloğlu, mevcut imar yollarına göre mesafeyi 3 kilometre kısaltarak seyahat süresini 35 dakikadan 5 dakikaya indireceklerini de söyledi.
ÇEVREYE SAYGI
Tamamlandığında projenin ücretsiz olarak hizmete başlayacağını ifade eden Uraloğlu, “Yıllık toplam 2,1 milyar lira tasarruf edeceğiz. Çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunu da 32 bin ton azaltarak doğanın korunmasına katkı sağlayacağız.” dedi. Uraloğlu, Kuzey Marmara Otoyoluna entegrasyonu en hızlı ve güvenli şekilde sağlayacak Sarıyer-Kilyos Tüneli projesinin İstanbul için önemine tekrar değindi.