YÖK’ÜN YERLEŞTİRME HUSUSUNDAKİ AÇIKLAMALARI
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bazı basın ve yayın organlarında yer alan üniversitelere sıfırın altında netlerle yerleştirme yapıldığına dair iddiaları yalanladı. YÖK, talep edilen açıklamada “Eksi netle herhangi bir adayın puanının hesaplanması mümkün değildir.” ifadesine yer verdi. Açıklamada, YKS’deki puan türlerine göre puan hesaplamasında kullanılan testler ve ağırlıklarının sınav kılavuzunda yayımlandığı hatırlatıldı. Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanına göre ön lisans programlarına ve Türk Dili ve Edebiyatı programına sözel puan türüne göre yerleştirme yapıldığı ifade edildi.
Puan Hesaplama Süreci
2018 yılından bu yana uygulanan yeni sınav sistemine göre, adayların TYT puanının hesaplanmasında Türkçe Testi ile Temel Matematik Testindeki cevaplar dikkate alınıyor. Bu iki testin en az birinden ham puanı 0,5 veya üzeri olan adayların TYT puanı hesaplanıyor. YÖK, yapılan açıklamada, “Haberde verilen bazı örneklere bakıldığında, ilgili adayların Matematik veya Türkçe testlerinin en az birinde 0,5 veya üzerinde ham puana sahip oldukları görülmektedir.” denildi.
Yerleştirme Puanları ve Kontenjanlar
Açıklamada, YKS’de her aday için hesaplanmış Ortaöğretim Başarı Puanı’nın (OBP), 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklendiği ve böylece yerleştirme puanlarının hesaplandığı açıklandı. Yöntem gereği, TYT puanı olmayan veya TYT puanı hesaplanmayan adayların Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve/veya Yabancı Dil Testi’ni (YDT) girmiş olsalar dahi puanlarının hesaplanmadığı belirtildi. Merkezi yerleştirmede, adayların yükseköğretim programlarına yerleştirilme süreçlerinde, ÖSYM üzerinden puanları ve tercihleri doğrultusunda kontenjanlara alım yapıldığı ifade edildi.
Eksi Netle Üniversite Olmaz
Açıklamada, “Haberde yer alan adayın sözel puanının hesaplanabilmesi için gereken TYT’de matematik testinde 0,5 ham puan aldığı görülmektedir.” denildi. TYT puanı hesaplanmış olan adayın puanının belirlenmesi için, AYT testindeki Türk Dili ve Edebiyatı ve diğer sosyal bilimler testlerinden de belirli bir başarı sağlaması gerektiği vurgulandı. Böylelikle “Eksi netle üniversiteli olunması söz konusu değildir.” açıklaması yapıldı.
YKS Başvuru Rakamlara
2024 yılında YKS’ye başvuruda bulunan aday sayısı 3 milyon 120 bin 870 olarak kaydedildi. TYT Sınavı’na ise 2 milyon 819 bin 362 aday katıldı ve bu adaylardan 2 milyon 755 bin 301’inin puanı hesaplandı. 64 bin 61 aday ise gerekli şartları sağlamadığı için puan alamadı. Puanı hesaplanan adayların 532 bin 915’i ön lisans programlarına yerleşti. “2022 yılı sonrasında YKS, başarı sıralamasına dayalı bir rekabet anlayışını getirmiştir.” diyen YÖK, yerleştirme işlemlerinin adayların tercihlerine ve puanlarına göre yapıldığını belirtti. YÖK, sistemin işleyişine dair yanlış bilgilere itibar edilmemesinin önemini kamuoyuna duyurdu.