Yapay zeka tarafından oluşturulan içeriklerin sayısındaki artışla başa çıkmaya çalışan tek şirket Meta değil. YouTube da bu konuda adımlar atmaya başladı. Sosyal medya platformu, insanların yapay zeka tarafından oluşturulan veya yüzlerini/ seslerini taklit eden sentetik içeriklerin kaldırılmasını talep etmelerine imkan tanıyan bir politika değişikliği yaptı. Bu değişiklikle, YouTube kullanıcıları bu tür içeriklerin kaldırılmasını gizlilik ihlali olarak talep edebilecekler.
YouTube’un güncellenen “Yardım” belgelerine göre, şikayetlerde bulunanların bazı kriterlere uyması gerekiyor. Eğer etkilenen kişi reşit değilse, bilgisayara erişimi yoksa veya vefat etmişse, bu durumlar birinci taraf hak talepleri için istisna oluşturuyor. Ancak, sadece içeriğin kaldırılması talebinde bulunmak, otomatik olarak içeriğin yayından kaldırılacağı anlamına gelmiyor. YouTube, şikayeti dikkate alırken çeşitli faktörleri göz önünde bulundurarak kendi kararını vereceğini belirtiyor.
<ŞİRKETİN DEĞERLENDİRME KRİTERLERİNE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR>
YouTube ayrıca, AI içeriğinin kamuya mal olmuş veya tanınmış bir kişiyi içerip içermediğini, içeriğin hassas davranışları içerip içermediğini ve bu kişilerin suç faaliyeti, şiddet içeren eylemler veya siyasi tercihleri destekleyip desteklemediğini değerlendirirken dikkatli davranacağını belirtiyor. Bu kapsamda şirket, şikayetleri incelemek ve içerikleri değerlendirmek için titiz bir süreç izlemeye devam edecek.