Yunanistan, Türkiye Savunma Sanayisini İnceliyor

YERLİ SAVUNMA SANAYİSİ YUNANİSTAN’DA İNCELENDİ

Türkiye’nin yerli ve milli savunma sanayisi, Yunanistan medyası tarafından detaylı bir şekilde ele alındı. Yunan Kathimerini gazetesi, Türkiye’nin Avrupa ülkeleriyle yaptığı savunma sanayisi anlaşmalarına vurgu yaptı. Gazetede yer alan bilgiler arasında, hangi yerli üretim araçların hangi Avrupa ülkelerine ihraç edileceği bilgisi yer aldı. Yunan gazetesi, “Türkiye: ‘İstekli’ Avrupalıların da peşinde olduğu savunma anlaşmaları” başlığıyla bu durumu gündeme taşıdı.

NATO GÜVENCELERİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Gazetede NATO Genel Sekreteri Mark Rutte’nin 13 Ocak’ta yaptığı bir konuşmaya yer verildi. Rutte, “AB üyesi olmayan müttefiklerin Avrupa Birliği’nin savunma sanayi çabalarına katılımının Avrupa’nın güvenliği için hayati önem taşıdığına inanıyorum” dedi. Ayrıca, 2025-2027 dönemi için 1,5 milyar Euro’luk bütçe ayrılmasını öneren Avrupa Savunma Sanayi Programı’na (EDIP) atıfta bulunuldu. EDIP’nin, AB savunma sanayisinin gelişimini hızlandırmayı hedefliyor olması, Türkiye gibi AB üyesi olmayan ülkelerin bu programdan yararlanıp yararlanamayacağı gibi soruları gündeme getiriyor.

TÜRKİYE ARTIK Avrupa’YI TIR TITİMEK İSTİYOR

Türkiye’nin, Yapılandırılmış Daimî İşbirliği (PESCO) ve Ukrayna’ya İHA satışı gibi Avrupa ile olan yeni savunma anlaşmalarına açık olduğunun altı çizildi. Gazete, Ankara’nın Avrupa’yı sadece bir tedarikçi olarak değil, aynı zamanda yerli savunma sistemlerinin potansiyel alıcısı olarak gördüğünü belirtti. Türkiye’nin bu alandaki faaliyetlerine örnek olarak, İspanya’nın Hürjet eğitim uçağı alımını ve Türk teknoloji şirketi STM’nin Portekiz donanmasına iki yakıt ikmal gemisi inşa etmesini gösterdi.

AVRUPA’DAKİ İLGİ ARTMAKTA

Gazete, “Hangi Avrupa ülkeleri Türkiye’den silah alıyor? Hangileri Türk savunma sanayi ile ortaklıklar geliştirmeye istekli görünüyor? Türk savunma sanayinin Avrupa’daki en iyi ‘müşterileri’ kimler?” gibi sorulara yanıt aradı. Londra merkezli Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (IISS) tarafından 2024 yılı için yayınlanan rapora göre, Türkiye ile savunma anlaşmaları yapmaya hevesli olan ülkelerin çoğu Avrupa ve Doğu ülkeleri. IISS raporunda İtalya, Polonya, Romanya, İspanya ve İngiltere’nin umut vaat eden alıcılar arasında yer aldığı vurgulandı. Özellikle İtalya ve İspanya’nın, Türkiye ile daha fazla iş yapmaya istekli olduğu belirtildi.

İTALYA VE İSPANYA İLE İŞBİRLİĞİ

Gazetede, İtalya, İspanya ve İngiltere gibi ülkelerin Türkiye ile işbirliği yapmak istediklerinin altı çizildi. İspanya’nın Hürjet’i almak için görüşmeler yaptığı bilgisi paylaşıldı. İtalyanların ise Türk ürünleri olan T-129 Atak helikopteri, Türk Sahil Güvenlik devriye botları ve Tulpar tankları üzerinde işbirliği yaptığı kaydedildi. İtalyan Piaggio Aerospace’in Baykar tarafından satın alındığı belirtildi. Ayrıca, İtalyanların Roketsan yapımı CİRİT füzeleri satın alma hazırlıkları yaptığı bilgisi verildi.

ALMANYA İLE İŞBİRLİĞİ

Türkiye’nin Almanya ile askeri gemi inşası alanında işbirliği yaptığı da habere yansıdı. Türkiye, Avrupa’nın ortak hava savunmasını güçlendiren Alman Avrupa Gökyüzü Kalkanı (ESSI) girişimine katılarak önemli bir adım attı. Gazete, Brexit sonrası Türkiye ile İngiltere arasında da ilişkilerin güçlendiğini, 5. nesil Türk savaş uçağı KAAN’ın geliştirilmesinde İngiliz BAE Systems ile işbirliğinin Türk-İngiliz ilişkilerinin “mihenk taşı” olduğunu belirtti.

İŞBİRLİĞİ YAPMAK İSTEYEN 10 ÜLKE

Gazete, Türkiye ile işbirliği yapmaya niyetli 10 Avrupa ülkesini sıraladı. İlk sırada Romanya’nın yer aldığı belirtildi. Romanya’ya Bayraktar TB2 İHA ve Otokar üretimi Cobra zırhlı araçlarının ihraç edileceği ifade edildi. Polonya’nın Bayraktar TB2 alacağı belirtilirken, Hollanda’nın Aselsan üretimi hava savunma sistemleri ithal edeceği kaydedildi. Ayrıca Estonya’nın, Türkiye’den zırhlı araç alımı yapacağı ifade edilirken, Kosova’nın Bayraktar TB2’leri, BMC’nin Vuran zırhlı araçlarını ve Roketsan tarafından üretilen tanksavar füzeleri satın alacağı aktarıldı. Gazetede, Arnavutluk’un Bayraktar TB2 ve Akrep aracını, Slovenya’nın Cobra’ları, Karadağ’ın da benzeri araçları ve Macaristan’ın Ejder Yalçın zırhlı araçlarını alacağı belirtildi.

ÖNEMLİ

Bank of America’nın En Çok Alım Yaptığı Hisseler

Bank of America, Borsa İstanbul'da bugün yoğun alım ve satım faaliyetleri gerçekleştirdiği hisseleri açıkladı.

Siber Güvenlik Kanun Teklifi Komisyona Geldi

TBMM Milli Savunma Komisyonu, 'Siber Güvenlik Kanunu Teklifi'ni ele almak için toplandı ve Siber Güvenlik Kurulu'nun kurulmasına dair düzenlemeleri değerlendirdi.

Daha Fazlası!