Yurtdışında doktorluk yapmak için neler gerekiyor?

Yurtdışında doktor olmak isteyen hekimlerin yerine getirmesi gereken bir çok prosedür gerekiyor.

605

Son zamanlarda doktorlara karşı işlenen şiddet olayları, döner sermayelerden gelen gelirin azalması ve çalışma koşullarındaki zorluklar, doktorları yurtdışında çalışmaya yönlendiriyor.

Türkiye’deki doktorların yurtdışında çalışmak için en önemli gereksinimlerden birisi, dil bilgisi. İngilizce; Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Umman, Bahreyn, Hong Kong, Singapur gibi ülkeler için yeterli bir dil. Fakat Hollanda, Almanya, İsveç, Fransa, İtalya gibi ülkelerde doktor olarak çalışmak istiyorsanız ülkelerin yerel dillerini de bilmeniz ve bu bilginizi otoriteler tarafından yapılan sınavlarla ispat etmek zorundasınız.

KÖRFEZ ÜLKELERİNDE DOKTORLUK

Son zamanlarda Körfez ülkeleri, özellikle Türkiye’deki doktorların dikkatini çekiyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nin nüfus yoğunluğu en fazla olan emirliği olan Dubai ve Katar’ın başkenti Doha, Türkiye’deki doktorların çalışmak için bilgi topladığı önemli iki bölgelerden. Körfez ülkelerinin uzman doktorlar için 15 bin dolara varan aylık maaş ödemeleri ve hafif çalışma koşulları, doktorların dikkatini çeken en önemli iki özellik.

Dubai’de doktorluk, diş hekimliği, fizyoterapistlik, eczacılık ve hemşirelik gibi sağlık alanında çalışmak isteyenlere hizmet veren dubaidedoktorluk.com internet sitesinden Taha Yılmaz, Dubai’de çalışmak isteyen doktorların elini çabuk tutmasını öneriyor. Çünkü Dubai’de açık bir çok pozisyon var ve Dubai’deki sağlık tesisleri Türk sağlık personellerine işe alımda öncelik tanıyor.

Dubai’de ve Doha’da doktor olmak için bir çok prosedürü aşmış olmak gerekiyor. Körfez ülkeleri, bu prosedürleri yerine doğru ve tam olarak yerine getirmeyen sağlık çalışanlarını doğrudan saf dışı bırakıyor ve çalışma izni veren lisansı almalarını engelliyor.

ABD’DE DOKTOR OLMAK

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) doktor olmak için USMLE’e adı verilen ve 3 basamaktan oluşan uzmanlık sınavlarını başarıyla geçmeniz gerekiyor. ABD, Türk doktorların Tıp diplomasını tanısa da uzmanlık diplomalarını tanımıyor ve ABD için yeniden asistanlık sınavına girilmesini ve asistanlık eğitimi alınmasını şart koşuyor. ABD’de doktorluk yapmak isteyen hekimler, First Aid kitaplarına ve Uworld soru bankasına yoğunlaşıyor. ABD’de çalışmaya hak kazanan doktorlar, asistanlık sonrasında yılda ortalama 100-130 bin USD maaş kazanıyor. Asistanlık sürecinde ise yaklaşık 5 bin USD maaş alıyorlar fakat çok sayıda nöbet tutmaları gerekiyor.

KANADA’DA DOKTORLUK

Kanada’da doktor olmak bir hayli zor. Çünkü tüm sınavları ve gereksinimleri hallettikten sonra önce pratisyen doktor olarak işe başlayabiliyorsunuz. Daha sonraki aşamalarda uzmanlığa terfi edebiliyorsunuz. Kanada’da doktorluk adımlarını halleden bir çok hekim, doktor olarak bir iş bulmakta zorlandığı için çareyi yine Körfez ülkelerinde ya da ABD’de arıyor.